Slektskap og familieliv i El Barío

El Bario består av omtrent 150 husstander. Vi har fått innpass i 11 av dem. Det er mange brødre, søstre, fedre, mødre, tanter, onkler, besteforeldre og søskenbarn å holde styr på.

Presidenten i landsbyen, Elias, er plassert sentralt styrbord. Han og Roxanna har tatt til seg Ellen. Roxanna har lært Ellen hvordan hun får den grønne papegøyelignende småfuglen hennes til å sette seg på fingeren. Lillebroren til Ellen heter Ismael og tisser på gulvet. Han er aldri alene for alle barna blir med mødrene når de skal bruke den elektriske maiskverna til Roxanna, eller når de kommer og ser fjernsyn om kvelden. To hus bortenfor og litt lenger ned bor Vemund. Han er enebarn hos jevngamle Carmelina og Ariel. Carmelina kjøper oliven til Vemund i byen og Vemund ordner seg frokost selv så får han det han orker å spise. Elias er Vemunds onkel. Det er også Sabino Hosmaro med 1 arm, som bor ovenfor Elias sammen med Consuela. Hun er høygravid og står opp midt på natta for å hente drikkevann og liker å flette håret til Maja. Arnando og Marcela kretser også rundt henne og blir med for å bade eller danse. Jeg er tanta til Ellen, Maja og Vemund og søsteren til Ariel, Elias og Sabino Hosmaro og søsteren til Eliseo og Oscar Arnulfo, som forresten Theodolinda og gubben, Linon, har oppkalt etter Romeo. Noen ganger bor søskenbarna til Maja, Vemund og Ellen der. De spiser iallefall bønner og ost eller henger rundt sukkertøyene og potetgullet i den lille butikken vår.

Bitte er søskenbarnet mitt, hun og syv andre tilhører nabofamilien. De var naboer da landsbyen lå lenger nede mot elva. Tre av søskenbarna mine bor sammen med Bitte; Haime (enten 26, 23 eller 24), Misael som spiller Creedence eller dårlig 90-talls musikk, og Ana Maria som ble født i fjellene slik også Oscar ble. Foreldrene er Elvira og en mann som kanskje heter Camde. Bitte er flink til å følge Hedda hjem fordi hun bor sammen med to utspekulerte, giftige bikkjer som ikke lar seg bestikke. Hedda har kald cola i kjøleskapet i butikken hjemme og landsbyens røde lastebil i hagen. Mora hennes, Adela sier "OK" og "spis!" Mario er Adelas mann. Hedda er søsken nummer seks, Sari og Yosa og to brødre med ukjent navn bor hjemme.

Helene har også butikk, iallefall i det huset hun bor i i helgene.og Graciela –som er mora hennes, jobber på butikken som ligger ved kirken og skolen –arriba (der oppe). Søsknene til Helene er Aryelina og Alicia Yamileth, men også Kana og Karen, for på ukedagene bor Helene til hun som er tanta hennes i helgene.; Elena, men Elena er altså moren på ukedagene.

Guro er nærmeste nabo til Helene, og den eneste som har et eget sovehus, der hun, Flor (søstra), niesa Sandra Patricia og den andre søstra Gladys bor. Alle sammen spiser i det rette huset sammen med to ganger Pedro og en dame som har et navn som ligner på Raymond. Guros familie er ikke i slekt med så mange andre, men hennes familie er en av de 8-10 som alltid har bodd her, selv om også de måtte flykte noen år under krigen.

Kajas mor Lita er sykepleier og reiser rundt i ulike landsbyer for å jobbe. Når hun kommer hjem om kvelden står datteren og klapper tortillas, noen ganger hjelper Kaja til. Kajas far heter også Elias og er nabo til Elias. Maria bor på andre siden av Elias, tre hus ovenfor Vemund med vifte på rommet og storesøsterens seng. Hennes søster heter det samme som søsteren til Bitte og moren hennes heter Fransisca. Fransisca har født 14 barn som er spredd utover landet. To av dem og mannen er døde. Stefan er broren til Nicolas og Angel som er kompisene til brødrene til Maria, Arturo og Pedro –landsbyens kjekkeste ifølge Maria. Stefans bror Nicolas kaller seg også en kjekkas –bomboncito, men det er på spøk for han er en kjernekar. Stefans niese er kjempesøt (fireår) og traller og spiser godteri. Hun er datteren til Victoria. Husets sterke kvinne er Julia med langt grått hår, og landsbyens sterke røst gjennom tale og sang i kirka.

-Anne-